Expats och val

1968 fick svenskar som är bosatta utomlands rätt att rösta i riksdagsvalet. Idag, 50 år senare är det dags för ännu ett riksdagsval. 

Sverige kan ofta stoltsera med en fungerande demokrati med ett högt valdeltagande men tittar man på den grupp som svenska expats utgör så röstade enbart 32 % i förra riksdagsvalet. Varför? Det tänker inte jag spekulera i men jag tycker att med ett medborgarskap – med ett svenskt medborgarskap – så följer rättigheter och skyldigheter (och möjligheter för den delen). Lika för alla. Att just rösta är en av dem sakerna. Det är något man ska vara stolt över.

Valdagen är som sagt var den 9 september och det är drygt en månad dit och tidigare har Demokratiutredningen tagit upp att utlandssvenskar upplever att det är svårt att rösta från utlandet. Det är det inte men det kanske kräver lite framförhållning. Enklast är att brevrösta men det finns även möjlighet att rösta på konsulat samt ambassader från och med den 16 augusti. Om du vill rösta på Moderaterna men inte har mottagit dina röstsedlar så kan du beställa de här!

Men vad tycker Moderaterna om expats?
För det första och mest självklara av allt: Svenskar som är bosatta utomlands ska alltid vara välkomna hem. Mer om vad vi tycker kan du läsa här. Och har du några frågor är du alltid välkommen att höra av dig! Maila gärna: info@moderaterna.se

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *