Olika perspektiv

Ibland kan jag förundras över hur olika vi människor kan se på saker och ting. Att uppfattningarna kan skilja så vitt och brett. Och just i politiken blir det så tydligt. Titt som tätt blir det till och med fruktansvärt och obehagligt tydligt. Men det mest spännande är ju ändå när två människor har samma utgångspunkt men ändå kan landa i så olika slutsatser. Fast samtidigt, det sägs ju att det finns människor som ser glaset halvtomt och så finns det dem som vet att det är till hälften fyllt.

Dagens aha-upplevelse kan egentligen bara beskrivas som statligt ägande. I mitt vokabulär är statligt ägande och monopol inga trevliga saker. Jag har till och med inget till övers för brädspelet men det kan ha och göra med att det tar alldeles för lång tid och jag har alldeles för dåligt tålamod och är inte en sådan där bra förlorare. Men tillbaka till statligt ägande. Jag kan inte riktigt förstå varför det skulle vara något dåligt med att den statliga verksamheten minskar? Kan någon vänlig själv ge mig ett vettigt argument till varför för helt ärligt: jag kan inte se det.

Vardagen för alla människor i landet har ju förenklats avsevärt sedan apoteksmonopolet skrotades. Jag vill liksom inte komma ihåg den tid när man inte kunde köpa huvudvärkstabletter lite överallt – kan nästan riktigt känna paniken över att vakna en söndagsmorgon med huvudvärk och inte kunna springa ned till närmsta lilla butik eller bensinmack.

Men däremot är det nog alltid nyttigt att ta och fundera på att det finns olika perspektiv, det går att se saker olika. Det är inte av ondo utan det är sådant som får oss att växa. Politiska motståndare är nyttigt (även om man ibland vill slita sitt hår) men det är tack vare dessa människor som jag behöver slipa på mina argument men också lära mig hur man möter deras. Politik är ett samtal, kompromisser och en rörlig mekanism. Det förändras över tid för att verkligheten förändras men vissa saker ändras aldrig. Det kanske är därför jag tycker att det är så intressant?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *