Behåll fokus – snälla!

I måndags hölls en debatt i riksdagen med anledning av #MeToo-uppropen men jag måste ändå säga att jag är besviken på att gensvaret inte handlar om vad som sades under debatten utan snarare på antalet ledamöter som var där. Och är det just detta man väljer att kritisera? Då har man faktiskt missat något.

I riksdagen debatteras ständigt så oändligt viktiga frågor, där ibland Me Too. Men jag har nog hittills aldrig varit med om att det är rört upp så mycket känslor över hur många ledamöter som fanns på plats inne i plenumsalen. Sanningen är att det är fullt hus vid riksdagens öppnande och vid voteringar – annars gör våra folkvalda andra saker och med det sagt: Ingen fråga är därför mindre prioriterad. Alla folkvalda partier i riksdagen representerades i måndags av en person – denna person förde partiets talan. Om sedan det var 300 personer i salen eller 4 avgör inte vilken politik som framförs eller var våra folkvalda står i frågan. Att flytta fokuset från den politik som presenterades och hur partierna var samstämmiga mot att det enbart var 3 manliga riksdagskollegor i salen förringar betydelsen av Me Too. Och jag förstår att alla inte ser på saken på samma sätt och anser att avsaknaden av representation av det manliga könet gjorde att frågan inte belystes, att den inte togs på allvar och att de manliga ledamöterna inte tog sitt ansvar: Detta är så fel. Och jag blir frustrerad. Frustrerad över att man inte ser längre än så.

Imorgon kommer anonyma vittnesmål läsas upp av våra folkvalda riksdagsledamöter. Och allt kommer att sändas via riksdagen.se men jag vill ändå, eller jag hoppas så innerligt att diskussionen inte kommer bli “vem som läste vad” eller “vem som var där”. Lyssna istället på vad som faktiskt sägs. Lyssna gärna igen på vad som sades under måndagens debatt. Behåll fokus på vad samhället kan göra för att bryta de strukturer som har föranlett Me Too-vittnesmålen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *