Kvotering

Idag presenterar regeringen ett nytt lagförslag: Börsstyrelser ska bestå utav minst 40 procent kvinnor.

Och min reaktion på det hela är att jag känner mig frustrerad. Frustrerad över den hyckleri som regeringen besitter men också frustration över att man verkligen har sådan liten tilltro till kvinnliga individer.
I min värld är det här ett nederlag för alla som tror på individen. I min värld är det här ett nederlag för alla oss unga kvinnor där ute. Egentligen varenda kvinna i Sverige. Men framför allt för oss unga. Under hela vår uppväxt, under hela våra liv, har vi fått höra att vi kan bli precis vad vi vill. Vi kan nå precis hur långt som helst bara vi själva lägger in den möda och arbete som det krävs men så kommer det här lagförslaget. Som en käftsmäll. Stefan Löfven och resterande regering anser att det spelar ingen roll: vi unga kvinnor kommer aldrig kunna själva. Vi måste bli kvoterade för det spelar tydligen ingen roll hur kompetenta vi är för vi är kvinnor.
Men vet du vad Stefan? Jag vill aldrig, aldrig någonsin hamna i en styrelse eller på ett uppdrag eller i ett jobb på grund utav att jag har kvoterats in. Om det så betyder att jag måste överbevisa alla på vägen tills jag når dit så kommer jag göra det. Men jag vill aldrig någonsin höra bakom ryggen på mig att enda anledningen till att jag är där är för att fylla ut en viss procentsats. Då kan det faktiskt få vara!

Och ska man ens komma med ett sådant här lagförslag ska man åtminstone leva som man försöker tvinga på alla andra. Kvotera era egna partistyrelser. Kvotera fackstyrelserna. Det vill säga, kvotera där stödet för kvotering finns. Tvinga inte på alla andra en struktur som inte förespråkas och som möter motstånd. Det går över mitt förnuft att tvinga andra men att själv tycka att ”nej, vi behöver det inte”. Tänk om, tänk rätt. Snälla!

 

2 kommentarer

  1. Jag håller med om att kvotering är en dålig metod för att få fler kvinnor i styrelsen. Det skapar osäkerhet om kvinnor har fått jobbet tack vare kompetens eller pga kvotering. Dessutom måste vi värna om äganderätten.
    Löwén kan ju även sätta press på i stort sett alla organisationer och föreningar som får bidrag från staten. Inga kvinnor = inga bidrag.

    1. Min ståndpunkt är väl egentligen rätt tydlig här. Jag anser och kommer alltid att tycka att kvotering är fel väg att gå.

      Sedan tycker jag också att man måste komma ihåg att det finns en anledning till varför börsbolagsstyrelser ser ut som de gör idag. Och det beror ju helt enkelt på att de som studerade då var i högre utsträckning män. Idag är relationen en annan och därför kommer även att relationen i bolagsstyrelsen vara en annan om 5, 10, 15, 20 år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *