The day before the D-day

grunge-american-flag-14286711971wT

Måndagen den 7 november 2016. Egentligen ingen speciell dag. Men det är också dagen innan den dag som kan ställa hela världen på ända. Dagen innan USA:s presidentval. Det där valet som påverkar, inte bara ett lands medborgare, utan hela världen. Tror att det var Gardell som vid förra valet hävdade att fler än amerikanska medborgare borde få rösta med tanke på den betydelse som en kandidat kan ha för hela världen. Och speciellt när det står mellan Clinton och Trump.

Det finns så mycket att säga om det här valet. Så mycket jag skulle kunna diskutera om republikaner vs demokrater. Fördelar och nackdelar i de olika politiska tongångarna och planerna. Men det skulle ta alldeles för lång tid i ett blogginlägg och antagligen resultera i ett inlägg som ingen skulle läsa. Däremot finns det en sak jag önskar med det här valet och det är att valdeltagandet går upp. År 2012 var valdeltagandet i själva presidentvalet 59 %, i jämförelse kan det sägas att 85 % röstade i vårt riksdagsval år 2014. Det sägs att mer än 50 miljoner amerikaner inte har registrerat sig för att kunna rösta imorgon och för mig är det helt obegripligt. Om någon känner för att förklara varför man på riktigt inte använder sin demokratiska rätt (och skyldighet) att gå till en vallokal och rösta så är ni varmt välkomna att kommentera detta inlägg. Jag känner faktiskt att har du inte röstat (och det här gäller alla demokratiska val) så har man inte heller ett mandat till att tycka till om statsangelägenheter under den kommande mandatperioden. Om du så är för eller emot den politik som förs.

Men som sagt var, valet imorgon kommer påverka så otroligt mycket. I så många områden, för så många människor. Något som inte är enbart centrerat inom USA utan som kommer generera förändringar i hela världen. Och personligen tycker jag att detta är så otroligt spännande. Globaliseringen och dess bieffekter blir bland annat det här. Det återstår att se om de är positiva eller negativa.

Hur det nu än går imorgon, så kan jag väl villigt erkänna att jag är Team Clinton av dessa två. Jag kommer aldrig någonsin tycka att det är en bra idé att ge någon som blir provocerad av tweets den här typen av makt som ett presidentskap innebär.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *